Constantin Brătescu
Constantin Brătescu
( 1882 - 1945)
Constantin Bratescu, prin studiile pe care le intreprinde, poate fi pe drept socotit geograful Dobrogei.Se naste la 30 septembrie 1882 in satul Cisla ( judetul Tulcea), ca fiu al invatatorului Ioan Bratescu si al Caliopei Ecaterina Caramfil. In tot cursul vietii, Constantin Bratescu se va simti legat de locurile de bastina. Aceasta o dovedesc majoritatea lucrarilor sale: Delta Dunarii, Lacul Tasaul, Pamantul Dobrogei, Fitogeografia si solurile Dobrogei, Dobrogea, Nume vechi ale Dobrogei etc.
Dupa absolvirea scolii primare, in clasa tatalui sau, Bratescu este inscris la Gimnaziul din Tulcea. In anul 1901 figureaza printre studentii Facultatii de litere a Universitatii Bucuresti, dar atras de cursurile profesorului Simion Mehedinti, se dedica geografiei. Opera lui Bratescu cuprinde studii din toate ramurile geografiei ( geografie fizica, geografie istorica, istoria geografiei etc.).
In 1906 isi ia licenta in geografie, functioneaza ca profesor suplinitor, ca bibliotecar la sectia de geografie a Universitatii din Bucuresti, ca asistent la catedra de geografie a profesorului Simion Mehedinti.
In 1909 pleaca in Germania, la Universitatile din Leipzig si Berlin pentru specializare. La intoarcerea in tara, este numit profesor de geografie la Scoala normala din Constanta, unde duce si o sustinuta activitate stiintifica prin editarea unor valoroase lucrari de geografie.
Intrerupt in activitatea sa in timpul razboiului ( e mobilizat la serviciul cartografic al armatei), isi reia activitatea didactica si stiintifica dupa razboi. Ca director al Scolii superioare de comert din Constanta, reuseste sa infiinteze o Scoala elementara de comert si o Scoala de ucenici. Paralel duce activitate literara publicand in reviste poezii, recenzii, traduceri, sub pseudonimele Salsovia, C.B., B.
Impreuna cu numismatul Constantin Moisil infiinteaza si conduce revista Arhiva Dobrogei, iar cu prietenul sau, avocatul si publicistul Ioan N. Roman intemeiaza in 1920 revista "Analele Dobrogei", care din 1924 continua sa fie editata in Cernauti, unde profesorul Constantin Bratescu este numit profesor la catedra de geografie.
In 1930 este ales decan al Facultatii de stiinte din Cernauti, in 1935 este ales membru al Academiei de stiinte din Romania, iar in 1938 i se incredinteaza conducerea sectiei de geografie la Universitatea Bucuresti.
Cursurile sale de geografie generala, de geomorfologie comparata, studiile stiintifice, notele, culegerile de folclor si incercarile literare, au imbogatit tezaurul literar stiintific al tarii.
Moare la 23 octombrie 1945 lasand o bogata opera geografica, pedagogica si literara.